Jan Kamiński, Książka meldunkowa, Białystok 2011.

okladka_km_malaKsiążka meldunkowa to dokument niskoepicki i wysokourzędowy, zawierający niewiele danych: imię, nazwisko, data urodzenia, adres, uwagi na marginesach (zameldowany, zameldowana tymczasowo, wyjechał, wyjechała, zmarł, zmarła).

Stara książka meldunkowa, odnaleziona po latach przez Jana Kamińskiego, kryje również adnotacje przy nazwiskach: piekło, niebo, czyściec. I to właśnie ta trójca destynacji uruchamia mechanizmy pamięci, opowieści i dystansu. Autor cofa się ze stacji końcowej, z tego piekła, nieba lub czyśćca, i prowadzi czytelnika pod prąd czasu aż do miejsca wolnego od ostatecznego dopisku: zmarł, zmarła.

Poznajemy trajektorie życia wielu bohaterów, i bliższych i dalszych narratorowi, nieodmiennie jednak docierających na Podlasie, nieraz z krain tak odległych jak Buenos Aires, Niujork czy realizm magiczny. Są to historie w pewnym sensie otwierające i uniwersalizujące. Kamiński przypomina rzecz oczywistą i dlatego pewnie często zapominaną: Żyd, Polak, katolik, prawosławny, kacap, swój i nieswój – to są poręczne kategorie, które mają ukryć fakt, iż wszyscy są po prostu ludźmi.

„Książka meldunkowa" jest również meldunkiem złożonym czytelnikowi z życia i z czasu, w którym przyszło Janowi Kamińskiemu nieumrzeć. Bardzo interesujący to meldunek; gdyby to ode mnie zależało, ja bym Kamińskiego z naszego świata nie wymeldował nigdy.

IGNACY KARPOWICZ

Do kupienia w księgarni "Akcent" w Białymstoku oraz w białostockich księgarniach Domu Książki, a także w księgarniach internetowych (m.in. Gandalf, Selkar, Wysylkowa.pl, serwis Allegro.pl).

Rozmowa z Janem Kamińskim na antenie białoruskiego Radia Racja

{audio}kaminski_meldunkowa_radio_racja_30_I.mp3{/audio}