Anna Worowska, Podlaskie krainy

Podlaskie Krainy: Bugu, Puszczy Białowieskiej, Narwi, Puszczy Knyszyńskiej, Biebrzy i Suwalszczyzny – to album niezwykły. Poza zaczarowanymi krajobrazami i architekturą pojawiają się na jego kartach postacie historyczne, które są częścią naszej tożsamości.
Anna Worowska daje nam wyjątkową strawę duchową i poznawczą, a wydanie albumu w trzech językach (polskim, angielskim, niemieckim) sprawia, że możemy chwalić się nim prawie na całym świecie. W albumie, poza znakomitymi fotografiami Anny Worowskiej, znalazły się także teksty o Podlasiu Andrzeja Strumiłło i Jana Leończuka.
Sprzedaż: (kliknij)

Anna Worowska – białostoczanka, biolog. Jest członkiem rzeczywistym Związku Polskich Artystów Fotografików i Fotoklubu RP. Fotografuje przyrodę, krajobraz, zabytkową architekturę. Autorka wielu wystaw, nagrodzona i wyróżniona w licznych konkursach fotograficznych.
Albumy: Drzewo życia, czyli o Włodzimierzu Naumiuku, rzeźbiarzu z Kaniuk (1997), Brzoza (2008),
Sen drewna i jawa życia (2010), Rytm drzew (2014), Ziemia Zabłudowska (2014).

Ta publikacja zaurocza.
Pośród zadymionej i oskalpowanej z naturalności Europy oprowadza po krainach Polski, gdzie wciąż jest dość miejsca dla wolnej przestrzeni, gdzie można posłuchać prawdziwej ciszy starego lasu, skorzystać z towarzystwa wonnych ziół pośród dzikich zarośli i łanów zbóż patrzących na nas niebieskimi oczyma chabrów.
Fotografie nie tylko opiewają po mistrzowsku urodę i specyfikę przedstawianych krain. Mają też nadaną im przez autorkę swoją własną artystyczną autonomię. Zachwycają harmonią kompozycji, nastrojem, wyborem gry światła. Świadczą o znakomitej umiejętności dostrzegania rozległych krajobrazów i ujmowania w kadr ich sedna w postaci widoku czy detalu.