"Podlaskie. Przyroda, historia, współczesność."

Chcemy uchylić wrota naszego regionu, pokazać widoki urokliwe, z lekka okrasić je słowem, pobudzić ciekawość. Podlasie dziedziczy przeszłość co najmniej trzech regionów geograficzno-historycznych. Postępuje integracja ziem oblanych od południa wodami Bugu, zespolonych dolinami Narwi i Biebrzy, otwartych od 2004 roku na Litwę, przyciśniętych od wschodu przez granice pojałtańska. Jak przez wieki, tak i teraz ziem zadziwiających odmiennościami. Mieszkają wśród nas Białorusini, Litwini, Tatarzy, Ukraińcy, Romowie. Nie ma już gmin wyznawców mojżeszowych, zaniknęło osadnictwo niemieckie. Województwo podlaskie pozostaje jednak wspomnieniem dawnej Rzeczypospolitej, zachowały się tu klimaty kresowe.
Zapraszamy do wędrówki dolinami rzek, przez ostępy Puszczy Białowieskiej, Knyszyńskiej i Augustowskiej, Łomżyńskie, Suwalszczyznę, Sokólszczyznę. Przez miasta, miasteczka i byłe zaścianki. Zadziwicie się Państwo jak wiele nowych zdjęć i faktów zawiera ten album.

"Białystok nasze miasto" (NOWE WYDANIE)

Białystok się zmienia. Osoby, które nie były tu kilka lat, są zadziwione jego dynamiką rozwoju. Na każdym kroku mamy nowoczesne rozwiązania drogowe i architektoniczne. Wjeżdżamy do miasta szerokimi arteriami, mamy wiele kilometrów ścieżek rowerowych, nowoczesną operę. Warto zwiedzić Białystok, żeby zobaczyć jak harmonijnie przeplata się stare z nowym, jak w nim dużo zieleni, i miejsc gdzie możemy odpocząć. Pałac Branickich z ogrodami jest wyjątkową ozdobą miasta, odnajdziemy też miejsca gdzie żył Ludwik Zamenhof – twórca języka esperanto, zobaczymy ciekawe kościoły i cerkwie, zadziwiają murale, których jest kilkadziesiąt. Białystok potrafi dzisiaj zachwycić i uświadomić zwiedzającym jak wiele tu do odkrycia i polubienia.

"Dwory Polski północno-wschodniej"

W „Dworach Polski północno-wschodniej” opisaliśmy ziemiańskie siedziby, które przetrwały do naszych czasów. W ciągu 25 lat dotarliśmy chyba do wszystkich dworów i pałaców zachowanych na terenie Litwy, Białorusi i Polski północno-wschodniej. Przedstawiliśmy je w ośmiu pozycjach książkowych i dziesiątkach artykułów publikowanych w czasopismach popularnonaukowych i krajoznawczych.
W „Dworach Polski północno-wschodniej" zamieściliśmy opisy i fotografie 85 dworów znajdujących się na terenie województwa podlaskiego i północno-wschodniej części województwa warmińsko-mazurskiego oraz 41 dworów położonych na ziemiach Podlasia południowego, które znalazło się w granicach województwa lubelskiego i mazowieckiego. Nie wszystkie jednak zabytkowe dwory znalazły się w tym albumie. Część z nich była bardzo zniszczona, do niektórych nie udało nam się uzyskać dostępu, nie uwzględniliśmy też tych obiektów, których ani architektura, ani dzieje nie były interesujące. Zamieściliśmy je natomiast i będziemy nadal zamieszczać na naszej stronie internetowej: www.dworypogranicza.pl

"Listy z dolnego miasta"

Bardzo cieszymy się, że wydawniczo kończymy rok 2020 tak szczególną dla nas książką. "Listy z dolnego miasta" Krzysztofa Gedroycia po raz pierwszy zostały wydane w 2003 roku (Nagroda Literacka im. Wiesława Kazaneckiego), teraz wznowione przez Fundacja Sąsiedzi, której Krzysiek był wieloletnim Przyjacielem oraz współtworzył jej zarząd. Na okładce książki zostało umieszczone zdjęcie Witolda Gedroycia.
Jeszcze raz z całego serca dziękujemy wszystkim tym, którzy pomogli nam wznowić książkę Krzyśka!
ZAMÓW w sklepie Fundacji Sąsiedzi: https://tiny.pl/7vdn9

Zadanie zostało dofinansowane ze środków z budżetu Miasta Białegostoku.

okladka_listy.png

Eseje o Białymstoku Marka Kochanowskiego

Nowość!

Dostępna w sklepie internetowym Fundacji Sąsiedzi oraz w księgarniach internetowych i stacjonarnych.

oprawa_miękka_mockup_MIASTO_REBUS.jpg

Takiej książki o Białymstoku jeszcze u nas nie było.
Eseje Marka Kochanowskiego to w równym stopniu opowieść o mieście, z którym autor się utożsamia, jak też narracja o własnym pokoleniu, dla którego przeżyciem inicjacyjnym stał się pamiętny rok 1989. Wyznacznikami progu, za którym czai się dorosłość, zazwyczaj są przeżycia osobiste, ale w jego opowieści ważny okazał się szok, jakiego doświadczył obserwując proces modernizacyjny przestrzeni miejskiej. Transformację, która pociągnęła za sobą nieuniknione zniknięcie/znikanie całych dzielnic miasta. Nieistniejące już lub całkowicie przekształcone miejsca, ścieżki, drzewa czy inne ślady dawnego życia pozostają tropami jedynie dla tych, którzy jeszcze pamiętają, przechowując w mapie mentalnej ich powidoki, na wpół zatarte obrazy czy choćby emocje. To z tych okruchów rodzą się miejskie mity, legendy czy pieśni. Ale Kochanowski nie jest i nie chce być bardem przeszłości Białegostoku – przestrzeń, o której mówi, i w której chciałby żyć – to żywa sieć relacji (miasto-biblioteka-uniwersytet), w której odnaleźć się mogą w dialogu dawne i nowe pokolenia.
Lektura obowiązkowa dla wszystkich współczesnych Białostoczan!
prof. Jolanta Sztachelska