Eseje o Białymstoku Marka Kochanowskiego

Nowość!

Dostępna w sklepie internetowym Fundacji Sąsiedzi oraz w księgarniach internetowych i stacjonarnych.

oprawa_miękka_mockup_MIASTO_REBUS.jpg

Takiej książki o Białymstoku jeszcze u nas nie było.
Eseje Marka Kochanowskiego to w równym stopniu opowieść o mieście, z którym autor się utożsamia, jak też narracja o własnym pokoleniu, dla którego przeżyciem inicjacyjnym stał się pamiętny rok 1989. Wyznacznikami progu, za którym czai się dorosłość, zazwyczaj są przeżycia osobiste, ale w jego opowieści ważny okazał się szok, jakiego doświadczył obserwując proces modernizacyjny przestrzeni miejskiej. Transformację, która pociągnęła za sobą nieuniknione zniknięcie/znikanie całych dzielnic miasta. Nieistniejące już lub całkowicie przekształcone miejsca, ścieżki, drzewa czy inne ślady dawnego życia pozostają tropami jedynie dla tych, którzy jeszcze pamiętają, przechowując w mapie mentalnej ich powidoki, na wpół zatarte obrazy czy choćby emocje. To z tych okruchów rodzą się miejskie mity, legendy czy pieśni. Ale Kochanowski nie jest i nie chce być bardem przeszłości Białegostoku – przestrzeń, o której mówi, i w której chciałby żyć – to żywa sieć relacji (miasto-biblioteka-uniwersytet), w której odnaleźć się mogą w dialogu dawne i nowe pokolenia.
Lektura obowiązkowa dla wszystkich współczesnych Białostoczan!
prof. Jolanta Sztachelska

Nowy zbiór opowiadań Wojciecha Karpińskiego

oprawa_miękka_mockup_KARPIŃSKI.jpg

Książka o wrażliwości. Od pierwszych zdań otula ciepłym, poetyckim nastrojem. „Odnaleźć się lub zgubić” to zbiór opowiadań wyrażający niepewność autora, który nieustannie poszukuje istotnych wartości w obrębie życiorysu narratora i przywołanych postaci. Ostatecznie nie rozstrzyga dylematu zawartego w tytule. Ujawnia natomiast rozczarowanie realizmem codzienności, obserwuje ją z różnej perspektywy, choruje na romantyzm, stąd momentami podróżuje na pograniczu rzeczywistości i fantazji. Książka niewątpliwie skłaniająca do głębszej refleksji i interpretacji w odniesieniu do własnych wyborów.
Beata Biały, „Twój Styl”

“Odnaleźć się lub zgubic” to proza o stanach uczuciowych. Opowiadania łączy wyjątkowa dojrzałość języka, w którym liczne niedomówienia wyrażają ogromny szacunek i zaufanie wobec czytelnika. W swoim przekazie W. Karpiński jest niebywale szczery i autentyczny.
Bożena Dykiel, aktorka

Poetyckie ćwiczenia z pamięci Zofii Piłasiewicz

oprawa_miękka_mockup_Ćwiczenia_z_pamięci.jpg

Wiersze Zofii Piłasiewicz są gościnne, spod pióra podróżniczki, która z niejednego pieca jadła i niejeden otrzymała gościniec na drogę. Zapomnienie sprzeniewierza się gościnności, stąd te ćwiczenia w słowach, które są nie tyle darowane, ile odwzajemniające dar.
Krzysztof Czyżewski

"Ukraińskie fascynacje" Katarzyny Węglickiej

Nowość!

"Ukraińskie fascynacje" Katarzyny Węglickiej to reportaż, który odkrywa nieznany dotąd świat wschodniej i południowej Ukrainy. Autorka eksploruje ziemie leżące na południu kraju po Besarabię, ku Morzu Czarnemu, aż za Dniepr (ziemię czernihowska, charkowską, sumską, rejon Donbasu). To reportaż o miejscach mało znanych, często zapomnianych, o historii, o poszukiwaniu przeszłości, tożsamości oraz o ludziach kultywujących tradycję polskości. Pisząc reportaż autorka opiera się nie tylko na własnych doświadczeniach zdobytych podczas wielu kresowych podróży, ale sięga dalej po materiały źródłowe odnalezione w Polskich i Ukraińskich archiwach oraz po te uzyskane od potomków zamieszkujących ów ziemie Polaków.

"Miasto ze złotym sercem" Agnieszki Suchowierskiej

Nowość!

Bohaterem książki Agnieszki Suchowierskiej jest miasto-Białystok. Miasto niezwykłe. Miejsce z ciekawą historią. Historią wielu kultur, wielu religii, wielu narodowości. Miasto, w którym urodził się Ludwik Zamenhof twórca uniwersalnego język esperanto, którym do dziś posługuje się kilkaset tysięcy ludzi na całym świecie. Książka przedstawia Białystok jako miasto różnorodne i wielokulturowe. Opowiedziana w publikacji historia pokazuje i uświadamia, że wielokulturowość jest bogactwem i że można żyć w zgodzie i harmonii jednocześnie różniąc się od siebie. Agnieszka Suchowierska zbudowała mity, które powinniśmy propagować od lekcji w szkole po inicjatywy społeczne. "Miasto ze złotym sercem" to opowieść o tym, jak dzieje miasta mogą inspirować młodych ludzi do patrzenia na siebie i świat. Uważamy, że taka książka powinna ukazać się w wielu miastach w Polsce, ponieważ uczy otwartości na innych, wzajemnego szacunku i akceptacji "inności". Pokazuje, że można żyć ze sobą w zgodzie pomimo różnego, często odmiennego, patrzenia na świat. Ta publikacja to doskonały materiał dla nauczycieli. Książka niezwykła, która w bardzo przystępny i ciekawy sposób przedstawia dzieje miasta, ukazuje jego rozwój przez wieki do czasów współczesnych, ale przede wszystkim uczy tolerancji.