IV Międzynarodowe Targi Książki w Białymstoku, 24-26 kwietnia 2015 r. - LISTA WYSTAWCÓW

targi2015 baner niebieski

Od czterech lat Białystok znajduje się w gronie prestiżowych miast w Polsce, które organizują targi książki. Atutem białostockich targów jest znakomita lokalizacja imprez targowych (centrum miasta), a także fakt, że to jedyne targi książki po tej stronie Wisły, Wydawcy mają więc jedyną i niepowtarzalną szansę, aby swoją ofertę zaprezentować w tej części Polski. W roku ubiegłym na targi książki do Białegostoku przyjechało 50 czołowych wydawnictw, a targi odwiedziło blisko 15 tysięcy białostoczan. W tym roku impreza będzie nie mniej okazała, bowiem swój udział w targach zapowiedziało 60 wydawnictw. Targi Książki w Białymstoku zyskały też status imprezy międzynarodowej, bowiem w targach – tak jak w roku ubiegłym – poza wydawnictwami polskimi, udział wezmą także wydawnictwa z Białorusi. Poniżej publikujemy listę wystawców. (kliknij)

Wstęp na targi jest bezpłatny. Przypominamy także, iż IV Międzynarodowym Targom Książki w Białymstoku towarzyszy festiwali literacki "Spotkania z książką. Na pograniczu kultur". Harmonogram spotkań i warsztatów w ramach festiwalu znaleźć można tu: (kliknij

Warsztaty dla dzieci i młodzieży w ramach festiwalu "Spotkania z książką. Na pograniczu kultur" towarzyszącego IV Międzynarodowym Targom Książki w Białymstoku

targi2015 logotyp gora Kopiowanie

W ramach festiwalu literackiego "Spotkania z książką. Na pograniczu kultur" towarzyszącego IV Międzynarodowym Targom Książki w Białymstoku (24-26 kwietnia 2015 r., Opera i Filharmonia Podlaska - Europejskie Centrum Sztuki, Białostocki Teatr Lalek) odbędą się liczne warsztaty dla dzieci i młodzieży, prowadzone przez uznanych i lubianych autorów książek dla dzieci i młodzieży oraz animatorów z dziecięcych wydawnictw.

UWAGA! - liczba miejsc na warsztaty jest ograniczona. Na spotkania i warsztaty obowiązuje wcześniejsza rejestracja, której można dokonać tu: (kliknij)

Szczegółowy harmonogram warsztatów można znaleźć tu: (kliknij)

Festiwal literacki "Spotkania z książką. Na pograniczu kultur" w ramach IV Międzynarodowych Targów Książki, 24-26 kwietnia 2015 r. - HARMONOGRAM SPOTKAŃ

IV Międzynarodowym Targom Książki w Białymstoku towarzyszyć będzie festiwal literacki „Spotkania z książką. Na pograniczu kultur" w ramach którego odbędą się liczne warsztaty dla dzieci, warsztaty literackie, spotkania autorskie z wybitnymi pisarzami i ogólnopolskie premiery książek.
W ramach festiwalu odbywać się będą m.in. trzydniowe bezpłatne warsztaty pisania reportażu, prowadzone przez znakomitych reporterów – Bartosza Jastrzębskiego i Jędrzeja Morawieckiego oraz fotografa Macieja Skawińskiego. Z kolei bezpłatne trzydniowe warsztaty tworzenia wywiadu prasowego pt. „Sztuka wywiadu" poprowadzi Dorota Wodecka, znakomita specjalistka od wywiadów. Odbędą się także liczne spotkania autorskie ze znakomitymi pisarzami, m.in. z:
Małgorzatą Szejnert (26 IV, niedziela, godz. 14.00, Opera i Filharmonia Podlaska),
Małgorzatą Gutowską-Adamczyk (25 IV, sobota, godz. 16.00, OiFP),
Grzegorzem Kasdepke (24 IV, piątek, godz. 13.00, OiFP),
Jonathanem Carrollem (25 IV, sobota, godz. 12.30, OiFP),
Andrzejem Stasiukiem (25 IV, sobota, godz. 14.30, OiFP),
Vincentem V. Severskim (25 IV, sobota, godz. 11.00, OiFP),
Maciejem Jastrzębskim (25 IV, sobota, godz. 11.30, OiFP),
Markiem Krajewskim (26 IV, niedziela, godz. 10.00).
W ramach festiwalu odbędą się także ogólnopolskie premiery i prapremiery książek, w tym:
ogólnopolska prapremiera książki – wywiadów Doroty Wodeckiej z Andrzejem Stasiukiem pt. Życie to jednak strata jest (Agora/Czarne), z udziałem Doroty Wodeckiej i Andrzeja Stasiuka (25 IV, sobota, godz. 14.30, OiFP)

ogólnopolska premiera książki Jonathana Carrolla Ucząc psa czytać (Rebis), z udziałem Jonathana Carrolla (25 IV, sobota, godz. 12.30, OiFP)

ogólnopolska premiera wywiadu-rzeki ze znakomitym językoznawcą, Andrzejem Pisowiczem pt. Na końcu języka. Z orientalistą Andrzejem Pisowiczem rozmawiają Kornelia Mazurczyk i Zbigniew Rokita (Fundacja Sąsiedzi), z udziałem Andrzeja Pisowicza, Kornelii Mazurczyk i Zbigniewa Rokity (24 IV, piątek, godz. 16.00, OiFP).

Poniżej - szczegółowy harmonogram spotkań w ramach festiwalu. Zapraszamy serdecznie! Wstęp wolny!

Plik do pobrania (pobierz)

IV Międzynarodowe Targi Książki w Białymstoku, 24-26 kwietnia 2015 r. - INFORMATOR DLA WYSTAWCÓW

Fundacja Sąsiedzi, Opera i Filharmonia Podlaska - Europejskie Centrum Sztuki oraz Białostocki Teatr Lalek zapraszają do Białegostoku na IV Międzynarodowe Targi Książki "Na pograniczu kultur", które odbędą się w dniach 24-26 kwietnia 2015 r. w gmachu Opery i Filharmonii Podlaskiej.

Imprezie towarzyszyć będą Spotkania z książką "Na pograniczu kultur", w ramach których odbędą się warsztaty literackie oraz dziennikarskie, spotkania z wybitnymi pisarzami, konkursy literackie, warsztaty dla dzieci i młodzieży i liczne działania edukacyjne (szczegółowy program zaprezentujemy wkrótce).

Targi odwiedza co roku ok. 15 000 czytelników. Są już one stałym i wyczekiwanym wydarzeniem kulturalnym na Podlasiu. Zamierzamy tę liczbę zwiększyć, rozpoczynając współpracę z naszym nowym partnerem - Białostockim Teatrem Lalek, którego siedziba mieści się kilkadziesiąt metrów od Opery. W 2015 r. poszerzymy także liczbę wydawców ze wschodu.

Zapraszamy na jedyne targi w Polsce na wschód od Warszawy!

Kontakt:

telefon: 668-871-777, 606-442-122

DOKUMENTY DLA WYSTAWCÓW

Cennik                         Napis na fryzie - zamówienie

Plan dojazdu                 Parter - rzut                  Piętro - rzut

Deklaracja uczestnictwa (pobierz) Regulamin (pobierz) Umowa (pobierz) Zgłoszenie spotkania (pobierz

PREZENTACJA STOISKA

Media o III Międzynarodowych Targach Książki w Białymstoku 2014

RMF Classic (kilknij), Polskie Radio Białystok (kliknij), Radio Akadera (kliknij)

Onet.pl (kliknij), Gazeta Wyborcza (kliknij), Kurier Poranny (kliknij),

Gazeta Współczesna (kliknij), BialystokOnline.pl (kliknij), Portal O.pl (kliknij